Sinistrații din Alunu primesc despăgubiri doar după o acțiune în instanță

Concluzia unei recente întâlniri desfășurate la sediul Instituției Prefectului Vâlcea, pe tema situației sinistraților din Alunu, este aceea că despăgubirile vor veni abia după o acțiune în instanță.
„Ca urmare a adresei primite, la finele anului trecut de la MDRAP, au urmat dezbateri aprinse, cu privire la acest subiect, rezultând în final ideea că, la acest moment, problema despăgubirilor către cetățeni, nu poate fi rezolvată decât pe calea unei acțiuni civile în justiție și ca urmare a unei expertize judiciare, care să determine responsabilitățile alunecării. Primarul localității, domnul Cristian Birăruți, a precizat că va recurge la această modalitate juridică, în situația în care societățile din domeniu care au realizat în timp exploatarea zăcămintelor de cărbune nu vor găsi o cale amiabilă de despăgubire a cetățenilor afectați”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Florian Marin.
La dezbatere au fost prezenți: primarul localității, Cristian Birăruți, reprezentanți ai CJ Vâlcea, CET Govora SA, ai Exploatării Miniere Berbești, Inspectoratului în Construcții, Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Administrației Bazinale Apă Olt, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Vâlcea, APM Vâlcea.

Situația actuală în punctul „Gropile”
În zona unde s-au efectuat lucrări de nivelare, s-au format acumulări de ape, în părțile limitrofe la confluență cu versanți naturali. În partea superioară a alunecării, neamenajată în prezent, sunt acumulări de apă, atât în corpul haldei, cât și în părțile limitrofe la confluență cu versanți naturali, observându-se modificări ale configurației inițiale ale terenului.
La partea inferioară a zonei alunecate a haldei de steril nu sunt observate mișcări, au fost executate șanțuri de preluare și dirijare a apelor pluviale către râul Olteț, cu scopul de a preveni producerea unor inundații care să afecteze proprietățile din zona adiacentă a DJ 605 C.
A rămas să fie identificate soluții de drenare a apelor pluviale și a apelor acumulate în interiorul haldei, cât mai urgent, evitându-se astfel o posibilă reactivare a alunecării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Cuvinte cheie

Caseta redactionala

Preşedinte de Onoare: Ioan Barbu
Director onorific: Lilian ZAMFIROIU
Director general: Sorin Alexandru Barbu
Director general adjunct: Elena Grigorescu
e-mail: office@curierul.ro
Director de Publicitate: Alin Emilian Tudoroiu
e-mail: publicitate@curierul.ro
Redactor Șef (valentinmateescu@curierul.ro):
Valentin Mateescu
Corespondent Germania: Dr. Christian Pelshenke
Tehnoredactor (tehno@curierul.ro):
Mădălin-Alexandru MOJOIU
Redactori de rubrică (redactia@curierul.ro):
Anamaria Constantinescu, Sebastian Iulian Cîrciu, Marius Constantin Ciutacu
Râmnicu Vâlcea, Carol I 19, Vâlcea, 240591, România
Tel.: 0250/73.23.25; 0350/40.17.02;
Fax: 0250/73.23.26; 0350/40.17.03;
www.curierul.ro
www.curieruldevalcea.ro
www.curieruldevalcea.com
ISSN: 1220-9597 / ISSN-L: 1220-9597

Calendar

mai, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031