Reprezentanții Cultului Eroilor „Regina Maria”, prezenți la manifestările de la Mărășești

• alături de vâlceni, printre numeroșii participanți la ceremonia destinată marcării unui secol de la istoricele lupte s-a numărat președintele Klaus Iohannis

Duminică și luni, la Mărășești și Focșani, județul Vrancea, la inițiativa și sub coordonarea istoricului Eugen Petrescu – președintele Filialei Județene Vâlcea „Matei Basarab” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, un număr de 20 de membri activi și simpatizanți din filialele București (Grigore Buciu, Radu Ștefan Vergatti, Cristina Narcisa Vergatti, Andrei Popete-Pătrașcu, Radu Petrescu-Muscel), Dolj (Dinică Ciobotea, Marius Turaiche, Toma Rădulescu), Gorj (Dumitru Cauc, Dumitru-Valentin Pătrașcu), Hunedoara (Ioan Dorel Șchiopu, Maria Șchiopu, Andrei Șchiopu, Maria Șchiopu) și Vâlcea (Eugen Petrescu, Nicolae Ștefănescu, Nicolae Dobrică, Petre Simion Cichirdan, Constantin Mănescu, Dumitru Garoafă) au participat duminică și luni la manifestările militare, religioase și culturale organizate la Focșani și Mărășești cu prilejul Centenarului Marelui Război. Mărășești, 1917-2017.
Astfel, duminică, grupul a participat la manifestările organizate, începând cu orele 18.00, de către Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Județean Vrancea la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, în cadrul cărora a fost depusă o coroană de flori.
De asemenea, luni, în cadrul programului de cercetări „Pe urmele eroilor și martirilor neamului”, desfășurat sub egida Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” (Râmnicu-Vâlcea) al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, un număr de 12 cercetători – cadre universitare, doctori și doctoranzi în istorie, ofițeri în rezervă și în retragere, arhiviști, muzeografi, publiciști etc. – membri ai centrului vâlcean de cercetări au susținut o serie de comunicări în cadrul Simpozionului Național de Istorie „România în Primul Război Mondial, ediția a II-a – Campania din 1917. Centenar”, desfășurat la un hotel din municipiul Focșani. Din cele peste 40 de comunicări înscrise în program, au fost prezentate în rezumat următoarele:
• prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România), Semnificația luptelor de la Mărăști, Mărășești, Oituz pentru Marele Război.
• prof. univ. dr. Dinică Ciobotea (coordonator științific al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”), G. Mil-Demetrescu, despre bătălia de la Mărășești.
• av. dr. Cristina Narcisa Vergatti (Baroul București), Câteva aspecte privind justiția din România ocupată în vara anului 1917.
• gl. bg. (rtr) Grigore Buciu (șeful Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale, 1998-2000; vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”), Simbolul necesar; Voluntari ardeleni şi bucovineni în Primul Război Mondial.
• prof. Dumitru Garoafă (arhivist, consilier superior în cadrul Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale), La Mărăști, în prima linie, cu Regimentul 4 Infanterie Argeș.
• prof. dr. Dumitru-Valentin Pătraşcu, prof. drd. Daniela-Liliana Pătraşcu (muzeografi în cadrul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”), Obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu în colecţiile Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu.
• Radu Petrescu-Muscel (publicist), Musceleni decorați cu ordinul „Mihai Viteazul”; Acțiunile Regimentului de fier 9 Vânători din anul 1917: Mărășești și Iași.
• col. (r) dr. Marius Turaiche (artist plastic, cercetător, publicist), Imagini de pe front imortalizate de pictori români; Medici doljeni eroi ai Primului Război Mondial.
• prof. dr. Dumitru Cauc (profesor de istorie la Școala Gimnazială „Victor Popescu”, Valea cu Apă, jud. Gorj), Mărturiile unui participant la Primul Război Mondial (inclusiv de la Mărăști); Sprijinul dat de locuitorii județelor Gorj și Mehedinți luptei împotriva ocupației germane în anul 1917.
• prof. dr. Toma Rădulescu (muzeograf, Muzeul Olteniei), Barete de decorații și decorații obținute de ostașii români pe câmpuriile de luptă în Primul Război Mondial; Mărturii despre Ecaterina Teodoroiu după însemnările de front ale locotenentului Adrian Brudariu luptător în Primul Război Mondial.
• prof. Andrei Popete-Pătrașcu (profesor de istoria la Școala Gimnazială „Mexic” din București, președinte la Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” din Târgu-Jiu), Regimentul 18 Gorj pe frontul din Moldova. Campania din vara anului 1917; Activitatea cercetașilor României în Războiul de Întregire Națională.
• pr. drd. Constantin Mănescu-Hurezi (preot paroh la Parohia Horezu II – Urșani, județul Vâlcea), Localitatea Horezu din județul Vâlcea în timpul Campaniei din 1917.
Lucrările simpozionului au fost deschise de istoricul Eugen Petrescu – director fondator al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” – Râmnicu-Vâlcea al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu o scurtă trecere în revistă a Campaniei militare din 1917. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor neamului oficiată de către preotul Constantin Mănescu-Hurezi. Moderatorul simpozionului a fost generalul de brigadă în retragere Grigore Buciu – vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Din partea publicațiilor vâlcene „Cultura vâlceană” și „Povestea vorbei” a participat directorul fondator și managerul acestora, Simion Petre Cichirdan.
La finalul simpozionului, Eugen Petrescu a făcut cunoscut programul privitor la ediția a III-a a simpozionului, care se va desfășura anul viitor la Alba-Iulia și va fi dedicată Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și la Concursul școlar de eseuri, desen și pictură cu caracter istoric ce se va desfășura la nivelul Cercurilor Școlare „Cultul Eroilor”, sub egida Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”.
***
Cu ocazia praznicului Schimbării la față a Domnului (6 august), ÎPS Ioan al Banatului, în cuvântul de învățătură, a amintit de jertfa ostașilor români căzuți la Mărăști, Mărășești și Oituz. „I-am pomenit astăzi pe cei 350.000 de ostași români care au căzut la Mărăști, la Mărășești și la Oituz. Cu sângele lor au spălat fața României și, de atunci, avem o altă țară: România Mare! Iată cu ce au spălat ei chipul sfâșiat de milenii al neamului nostru românesc! Să ne schimbăm și noi, iubiți credincioși, și să ne întoarcem la omenia românească de odinioară!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, cu lacrimi în ochi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Caseta redactionala

Preşedinte de Onoare: Ioan Barbu
Director onorific: Lilian ZAMFIROIU
Director general: Sorin Alexandru Barbu
Director general adjunct: Elena Grigorescu
e-mail: office@curierul.ro
Director de Publicitate: Alin Emilian Tudoroiu
e-mail: publicitate@curierul.ro
Redactor Șef (valentinmateescu@curierul.ro):
Valentin Mateescu
Corespondent Germania: Dr. Christian Pelshenke
Tehnoredactor (tehno@curierul.ro):
Mădălin-Alexandru MOJOIU
Redactori de rubrică (redactia@curierul.ro):
Anamaria Constantinescu, Sebastian Iulian Cîrciu, Marius Constantin Ciutacu
Râmnicu Vâlcea, Carol I 19, Vâlcea, 240591, România
Tel.: 0250/73.23.25; 0350/40.17.02;
Fax: 0250/73.23.26; 0350/40.17.03;
www.curierul.ro
www.curieruldevalcea.ro
www.curieruldevalcea.com
ISSN: 1220-9597 / ISSN-L: 1220-9597

Floraria Alex

Calendar

iulie, 2018
L Ma Mi J V S D
« Iun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031