Go to ...

ANGAJĂM!

Încărcător-descărcător pe platforma chimică.

Salariu de până la 2300 lei net

Telefon 0756120383

Curierul de Vâlcea on YouTubeRSS Feed

21 august 2018

„Mai puține clase de-a IX-a, dar raportate la numărul real de elevi”


smeureanu_florin• declară Florin Smeureanu, inspector școlar general
 

Anul acesta, avem mai puține clase de-a IX-a comparativ cu cele din 2012. Mai precis, din datele furnizate de șeful învățământului vâlcean, Florin Smeureanu, pentru ziarul nostru, nu vom mai avea 146 de clase de-a IX-a câte erau anul trecut, ci 132. „În 2012, au fost aprobate 146 de clase de-a IX-a raportate la un efectiv de elevi reprezentativ pentru 135 de clase. Anul acesta, avem înscriși în clasa a VIII-a 3.700 de elevi; așadar, 132 de clase de-a IX-a. Sunt elevi în zona de Nord a județului: Voineasa, Câineni, Perișani, dar și din Sud, cum ar fi Voicești, care preferă să facă liceul la Sibiu sau în Olt, nu în județul nostru. Mai sunt elevii de etnie rromă de la Valea lui Stan – Brezoi, Valea Mare – Băbeni sau Frâncești care nu mai continuă școala…Noi n-am făcut altceva decât să luăm această marjă și să avem un număr de clase real…N-am vrut să mă trezesc în septembrie că anumiți profesori au rămas fără clase și să le spun: Gata! Plecați acasă!”, a precizat Florin Smeureanu.

Liceul Teoretic din Lădești are două clase de-a IX-a, estimându-se că vor fi aproximativ 65 de elevi. Contactat, primarul Marcel Lixandru a precizat că sunt 35 de elevi ce vor termina clasa a VIII-a, acestora alăturându-li-se ceilalți din localitățile limitrofe: Copăceni, Lăpușata, Stănești…Și directorul CNI „Matei Basarab” din Râmnic, prof. Valerică Rașcu, a ținut să precizeze că unitatea de învățământ pe care o conduce are șase clase de-a IX-a.

A părăsit școala, însurându-se la 8 ani

Exemplu dat de șeful învățământului vâlcean, conform căruia copiii de etnie rromă decid fie să nu frecventeze școala, fie să nu o continue, este elocvent. Un caz recent este cel al unui copil de 8 ani, din Romani – Horezu, care a decis să nu mai meargă la școală, însurându-se. Iar situații de acest gen sunt destul de dese în rândul rromilor. Tocmai de aceea, inspectorul școlar general, Florin Smeureanu, a ținut cont și de acest lucru, luându-și o marjă. Mai mult, acesta ne-a precizat că, anual, cam 150 – 160 de elevi renunță la școală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)