„Ce înseamnă să fii Onest”, un spectacol care trebuie văzut

Din nou, pe scena Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea, se va juca piesa „Ce înseamnă să fii Onest”. Spectacolul va avea loc duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 18.30, în Sala Mare.

Ar fi păcat să rataţi un spectacol care va mai avea doar cateva reprezentatii până la sfârşitul acestui an. „Ce înseamnă să fii Onest”, de Oscar Wilde, este, probabil, cea mai cunoscută şi gustată comedie clasică a dramaturgiei engleze. Umorul rezultă, în mare parte, din menţinerea unor identităţi fictive de către unele personaje pentru a putea evita anumite obligaţii sociale. Dialogul extrem de spiritual şi satira la adresa ipocriziilor societăţii londoneze au făcut ca această piesă să se bucure de-a lungul anilor de succes şi de aplauzele spectatorilor.

Doi prieteni, Jack Worthing (Bogdan Vulpe) şi Algernon Moncrieff (Alex Calangiu), intră în bucluc atunci când se îndrăgostesc fiecare de câte o tânără apropiată celuilalt. Amândoi îşi arogă o falsă identitate. Jack Worthing un gentleman, şi tutorele tinerei Cecily (Maria Salcă), nepoata defunctului său părinte adoptiv, când se află la Londra, se transformă în Ernest, un dandy. Se îndrăgosteşte de Gwendolen (Ada Ştef) verişoara lui Algernon. Pentru că ea nu concepe să se căsătorească cu cineva care să aibă numele de Jack, el decide să-şi schimbe numele. Povestea cu numele fals iese la suprafaţă când Algie fură port-ţigaretul aşa numitului Ernest pe care scria „pentru unchiul Jack, cu drag de la Cecily”. Algie, insistent îl întreabă pe Jack, cine este Cecily, şi în felul acesta află că Ernest (numele după care era cunoscut în toată Londra) nu e numele lui adevărat, ci o născocire. Intrigat, Algernon, se dă drept fratele lui Jack, Ernest, şi merge acasă la el, la Hertfordshire, pentru a descoperi cine este Cecily. Când o cunoaşte, se îndrăgosteşte pe loc şi decide că vrea să se căsătorească cu ea. Şi ea, la fel ca şi Gwendolen, e amorezată de numele Ernest, aşa că şi Algernon decide să îşi schimbe numele în Ernest.

Comicul de situaţie şi de limbaj e absolut savuros când cele două domnişoare se întâlnesc şi îşi povestesc una alteia despre Ernestul ei. Un moment ce în realitate ar părea penibil şi greu de suportat, e foarte comic în piesă: momentul în care toţi îşi demască adevărata identitate şi, mai mult de-atât, aflăm misterul naşterii lui Jack.

Spectacolul este regizat de Adrian Roman. Din distribuţie fac parte: Bogdan Vulpe, Alex Calangiu, Ada Ştef, Maria Salcă, Iulia Antonie, Radu Constantinov, Daniela Ionescu. Costumele sunt realizate de Carmen Prodan. O duminică în care pentru acest spectacol nu ar trebui să staţi acasă. Sunteţi aşteptaţi, cu drag, la Teatrul Anton Pann.

Print Friendly, PDF & Email

Comentarii

mesaj(e)

Caseta redactionala

Preşedinte de Onoare: Ioan Barbu
Director onorific: Lilian ZAMFIROIU
Director general: Sorin Alexandru Barbu
Director general adjunct: Elena Grigorescu
e-mail: office@curierul.ro
Director de Publicitate: Alin Emilian Tudoroiu
e-mail: publicitate@curierul.ro
Redactor Șef (valentinmateescu@curierul.ro):
Valentin Mateescu
Corespondent Germania: Dr. Christian Pelshenke
Tehnoredactor (tehno@curierul.ro):
Mădălin-Alexandru MOJOIU
Redactori de rubrică (redactia@curierul.ro):
Anamaria Constantinescu, Sebastian Iulian Cîrciu, Marius Constantin Ciutacu
Râmnicu Vâlcea, Carol I 19, Vâlcea, 240591, România
Tel.: 0250/73.23.25; 0350/40.17.02;
Fax: 0250/73.23.26; 0350/40.17.03;
www.curierul.ro
www.curieruldevalcea.ro
www.curieruldevalcea.com
ISSN: 1220-9597 / ISSN-L: 1220-9597

Calendar

mai, 2018
L Ma Mi J V S D
« Apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031